Kuće u Horoskopu

sta predstavljaju kuce u natalnoj karti

Ako niste upoznati sa kartama rođenja, jedan korak koji možete preduzeti da biste počeli da ih razumete je da razmotrite dvanaest kuća zodijaka. U astrološkom smislu, reč „kuća“ se odnosi na jedan od dvanaest sektora neba. Najbolja analogija je točak vagona – zamislite savršeni krug sa linijama, od kojih svaka deli približno jednak deo kruga.

Sektori – ili prostori između linija – nazivaju se kućama. Zodijačke kuće i astrološki znaci nisu uvek identični po veličini, ali se mogu razlikovati za nekoliko stepeni.

Mesec, Sunce i svaka od planeta putuju i kroz znak i kroz kuću u bilo kom trenutku. Njihova precizna lokacija u trenutku vašeg rođenja postaje osnova vaše karte rođenja.

U najopštijim terminima, smatramo planetu – recimo Uran ili Mars – da bismo razmotrili energiju koju subjekt najviše treba da izrazi, a što im je najpotrebnije da drugi razumeju. Znak – recimo Vodolija ili Jarac – baca svetlo na to kako se ta energija može manifestovati u smislu psihologije. Pomaže nam da razumemo pitanja poput karaktera i stila i navika.

I konačno, kuća funkcioniše kao neka vrsta geografskog vodiča. Pokazuje gde se u nečijem životu ove energije verovatno manifestuju – u kojim situacijama (konflikt) ili u kojim događajima (brak). Takođe može da sugeriše stepen intenziteta do kojeg će se ove energije manifestovati.

Primer gore navedenog može biti kuća u kojoj je bilo Sunce u vreme vašeg rođenja. Ovo obično ukazuje na to gde ćete u životu naučiti većinu svojih najdubljih, najvažnijih i često najizazovnijih životnih lekcija. Ovde učimo ko smo zaista i koja je svrha našeg života na zemlji.

Razumevanje zodijaka i njegovih dvanaest kuća može mnogo pomoći kada je u pitanju čitanje i razumevanje sopstvenih karata rođenja.

U horoskopskoj karti, dvanaest kuća su okruženja, polja u životu u kojima se izražavaju planetarne energije, u skladu sa tim planetama i tendencijom koju im daje horoskopski znak u kojem se nalaze. Gde planeta objašnjava šta, aspekt zašto, horoskopski znak kako, kuća kaže gde.

astroloske kuce

Evo dvanaest kuća i ključnih reči za koji deo života one opisuju:

 1. Kuća – Identitet: Kako te drugi vide. Samosvest, lična iskustva, energija, životna snaga, zdravlje, vitalnost i snaga volje.
 2. Kuća – Resursi: Vaši lični resursi (ekonomija, sposobnost). Materijalni resursi, imovina, sposobnost zarade i potrošnje, društvena i porodična odgovornost.
 3. Kuća – Komunikacija: Vaši prijatelji i poznanici, takođe obrazovanje. Percepcija, logika, rasuđivanje, praktično razmišljanje, kratka putovanja, komunikacija, svakodnevni poslovi, braća i sestre.
 4. Kuća – Domaća scena: Vaš dom i porodica. Nesvesni um, emocionalno okruženje, roditelj, svojina i završeci.
 5. Kuća – Razonoda: Vaše lične preferencije, zadovoljstva i interesovanja. kreativno izražavanje, izvođačke umetnosti, samoizražavanje, društvena popularnost, sport, deca, spekulacije i romansa.
 6. Kuća – Rad: Vaš svakodnevni posao. Naporan rad, zdravlje, ishrana, lični izgled, samousavršavanje.
 7. Kuća – Partneri: Vaši partneri (u ljubavi i drugim odnosima). Lični odnosi, ljubav, međusobna harmonija, brak, pravni poslovi, ugovori, karma, partnerstva, odnosi s javnošću i neprijatelji.
 8. Kuća – Nepoznato: Ono što ne možete kontrolisati (sudbinu kao i krvnu liniju). Lična imovina, osiguranje, teški problemi, porezi, zarada partnera i nasleđe.
 9. Kuća – Putovanje: Promene u vašem životu. Zajednice, društvena savest, nauka, religija, filozofija, duga putovanja i rodbina.
 10. Kuća – Karijera: Vaš društveni status. Samopoštovanje, reputacija, profesionalni ugled, autoritet, roditelj, čast, ambicija, želja za moći, samodisciplina i strpljenje.
 11. Kuća – Ideali: Vaši ideali i vaša interakcija u zajednici. Odanost, humanitarni poduhvati, ispunjenje, ciljevi, prijatelji, nade i želje, karijera i primljena ljubav.
 12. Kuća – Nedostaci: Vaše žrtve, ono što niste u stanju da izrazite. Psihološko zdravlje, mudrost, razumevanje, mistična inspiracija, vidovitost, latentni talenat, ograničenja, skrivena snaga i podsvesni um.

Kuće su neka vrsta ogledala dvanaest znakova horoskopa, tako da se deo života koji se odnosi na svaku kuću oduzima od kvaliteta odgovarajućeg horoskopskog znaka.

U horoskopskoj karti, sistem Kuće se okreće oko Zodijaka u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Ono što odlučuje o položaju kuće je Ascendent, tačka uspona na istoku. To je vrh 1. kuće. Ascendent svakog dana putuje za 360° kroz Zodijak, tako da može biti u bilo kojoj poziciji u Zodijaku. Ostale kuće slede po strogom redu.

Zbog brzog kretanja ascendenta kroz Zodijak, položaji Kuće mogu se značajno razlikovati.

Položaj Kuća

Postoji nekoliko načina za izračunavanje položaja kuće. Najpoznatiji u zapadnoj astrologiji su Placidus i Equal (sistem jednakih kuća). U prvom, Kuće imaju različite veličine, a Medium Coeli (MC – sredina neba) je na vrhu 10. Kuće. Takođe, Decendant počinje u 7. Kući, a Imum Coeli „dno neba“ počinje u 4. Kući. U poslednjem, sve kuće su iste veličine od 30°, kao što mu ime govori. Medium Coeli može biti bilo gde od Kuće 7 do 12, ali Decendant je uvek na vrhu 7. Kuće.

Aspekti Kuća

Dobar primer aspektnih odnosa između kuća je opozicija tj. polaritet, udaljena 180°. Ovaj aspekt ukazuje na nepomirljive razlike, suprotstavljene interese ili perspektive koje se obično odnose samo kao „ili ili“.

horoskop-opozicije-kuca

Opozicije Kuća

1. Kuća – 7. Kuća
2. kuća – 8. kuća
3. Kuća – 9. Kuća
4. Kuća – 10. Kuća
5. Kuća – 11. Kuća
6. Kuća – 12. Kuća

Opozicija je vrlo jasna i neosporna u mnogim od gore navedenih – kao što su između kuće i karijere (4. i 10.) ili nečijih ličnih interesa i nečijih ideala (5. i 11.).

Opozicija je prisutna iu sistemima nejednake kuće, pošto su suprotstavljene kuće iste veličine i tamo, ali to nije nužno slučaj sa drugim aspektima.

Trigon Kuća

Trigon (sazvežđe u kojem dva nebeska tela formiraju ugao od 120 stepeni) ukazuje na harmonične odnose, stvari koje rade u skladu jedna sa drugom.

horoskop-trigon-kuce

Evo trigona (120°), koji odgovaraju horoskopskim znacima istog elementa:

1. Kuća – 5. Kuća – 9. Kuća (Vatra)
2. kuća – 6. kuća – 10. kuća (Zemlja)
3. Kuća – 7. Kuća – 11. Kuća (Vazduh)
4. Kuća – 8. Kuća – 12. Kuća (Voda)

Element vatra označava aktivnost, zemlja označava materijalna pitanja, vazduh misli, a vode emocije. Ono što svaka kuća označava ima mnogo veze sa ovim elementarnim likovima.

Kvadrat Kuća

Kvadrat (90°) ukazuje na konflikte, stvari koje rade jedna protiv druge – bilo na produktivan ili destruktivan način. U Zodijaku, znaci na kvadratnoj udaljenosti imaju isti kvalitet – kardinalni, fiksni ili promenljivi.

horoskop-kvadrat-kuca

Evo Kvadrat Kuća

1. kuća – 4. kuća – 7. kuća – 10. kuća (kardinal)
2. kuća – 5. kuća – 8. kuća – 11. kuća (fiksno)
3. kuća – 6. kuća – 9. kuća – 12. kuća (promenljivo)

Kardinal je vodeći, fiksni nije voljan da se menja uopšte, a promenljivo je fleksibilno. Kuće se mogu opisati u skladu sa tim.

Sekstil Kuća

Sekstil (60°) opisuje saradnju, stvari koje dobro funkcionišu zajedno. U Zodijaku ovo odgovara znacima za koje se kaže da imaju ili pozitivno ili negativno naelektrisanje. Vatreni i Vazdušni znaci se smatraju pozitivnim, dok su Zemljani i Vodeni znaci negativni. Dakle, u krugu zodijaka svaki drugi znak je pozitivan, a svaki drugi negativan.

horoskop-sekstil-kuca

Evo Sekstila Kuća:

1. Kuća – 3. Kuća – 5. Kuća – 7. Kuća – 9. Kuća – 11. Kuća (pozitivna)

2. Kuća – 4. Kuća – 6. Kuća – 8. Kuća – 10. Kuća – 12. Kuća (negativno)

Ne postoji preferencija ili ocena koja se podrazumeva pod rečima pozitivno i negativno. Umesto toga, treba ih smatrati komplementarnim, kao Kineska ideja jin-janga. Pozitivna je ekspanzivna, negativna je kontrakcija. Ove tendencije pokazuju i kuće.

Dakle, veliki deo značaja svake Kuće može se reći gore opisanim simbolima, prikazanim aspektima i znacima zodijaka kojima odgovaraju. Ipak, treba imati na umu da Kuće nisu jednake znakovima Zodijaka. Oni samo nose svoje simbole u ktom okruženju, na koji deo života se odnose. Ovde je kombinovano za svaku kuću:

 • Ovan Vatra – kardinalno – pozitivno
 • Bik Zemlja – fiksno – negativno
 • Blizanci Vazduh – promenljiv – pozitivan
 • Rak Voda – kardinalna – negativna
 • Lav Vatra – fiksno – pozitivno
 • Devica Zemlja – promenljiva – negativna
 • Vaga Vazduh – kardinalno – pozitivno
 • Škorpija Voda – fiksno – negativno
 • Strelac Vatra – promenljiva – pozitivna
 • Jarac Zemlja – kardinalno – negativno
 • Vodolija Vazduh – fiksno – pozitivno
 • Riba Voda – promenljiva – negativna

Pozicije Kuće

Zapamtite da u horoskopskoj karti Kuće mogu biti u bilo kojim drugim znakovima osim onih od kojih su dobili veći deo svojih karaktera. 1. kuća može biti u Ovnu, ali i u bilo kom drugom znaku Zodijaka. Ostale Kuće slede po strogom redosledu, tako da određena pozicija Ascendenta dovodi do toga da se Kuće rasporede u skladu sa tim.

Moglo bi se reći da ako su Kuće zaista u svojim „prirodnim“ znacima – 1. u Ovnu i tako dalje – to bi bila najprijatnija pozicija, ali to nije nužno tako. Kada se Kuće i horoskopski znak dobro poklapaju, to može da priguši dinamiku grafikona, tako da stvari postanu previše predvidljive, previše tipične, sa malo prostora za originalnost i iznenađenje.

Ako su Kuće umesto toga u znacima suprotnog naelektrisanja – pozitivne u negativnom, i obrnuto – već to stimuliše, daje teren za kreativnost. U suprotnim znacima postoji šansa da se postigne ravnoteža u životu, u trigonskim znacima različiti aspekti života mogu da teče prilično glatko, dok u kvadratnim znacima može biti ili vrlo konstruktivno ili nered… To je jedinstvena mešavina sastojaka u grafikonu koji pokazuje ličnost i ono što život čini intrigantnim izazovom.

Podeljen Znak

Naravno, često se dešava i da su Kuće podeljene između dva znaka – retko su vrhovi Kuća tačno na ivici znakova zodijaka. Ovo se mora uzeti u obzir pri tumačenju horoskopa.

Postoje dva glavna razmatranja koja treba uzeti u obzir – vreme i dominacija.

Vreme radi tako da će okruženje Kuće najpre imati karakter prvog znaka, a kasnije sledećeg znaka. Njihovo produženje u vremenu biće uporedivo sa udelom znakova u Kući. Na primer, ako je 6. kuća jedna trećina Riba, a zatim dve trećine Ovan, onda će rad te osobe prvo biti pomalo zbunjen, tražeći način da to uradi kako treba, a zatim aktivan, intenzivan, možda užurbavajući. Svaki novi posao koji osoba dobije pratiće ovaj obrazac, i to u istim razmerama – jedna trećina zaposlenja prema prvom znaku, ostatak prema sledećem znaku.

Dominacija je nešto manje precizno. Ako je većina Kuće u jednom znaku, taj znak će imati tendenciju da dominira tokom svih vremena. Štaviše, ako je jedna ili više planeta u toj Kući u jednom znaku, a ne u drugom. Položaji planeta su najvažniji, kada se tumači kako će stvari biti u okruženju koje Kuća opisuje.

Prazne Kuće

Kuće u kojima nema planeta signaliziraju polja života u kojima se ne dešava toliko, barem ne tako značajne stvari. Ta okruženja nisu najvažnija u životu te osobe.

Razumevanje Značenja Astroloških Znakova i Kuća

Značenje bilo kog astrološkog znaka i njegove povezane kuće dolazi od spajanja dve različite ideje. U astrologiji se ove dve ideje nazivaju tripliciteti i kvadrapliciteti.

Tripliciteti su kardinalne, fiksne i promenljive. Oni se jednostavno odnose na različite faze bilo kog života ili događaja. Svaki život ima početak, sredinu i kraj. Energije potrebne za svaku fazu su prilično različite, kao što su razlike između deteta, odrasle osobe i starijeg doba.

Kvadrapliciteti su Vatra, Zemlja, Vazduh i Voda. Četiri stadijuma materije kruže sa tri stadijuma života da bi proizveli dvanaest kombinacija. Spajanjem ove dve ideje dobijamo sva značenja povezana sa astrološkim znakom i njegovom odgovarajućom kućom.

Kako Čitati Svoju Natalnu Kartu

Astrološka karta rođenja se sastoji od dva prstena unutar kruga. Najudaljeniji prsten predstavlja zodijak; unutrašnji prsten sistem kuće.

Zodijak je mapa neba. Kada gledamo u noćno nebo, to je kao da vidimo unutrašnjost posude. Kada dodamo nevidljivu zonu neba, na dnevnom svetlu, možemo da zamislimo sliku unutrašnjosti lopte. Ovu sliku nazivamo Nebeska sfera. Ova obrnuta sfera podeljena je na dvanaest delova u obliku „bačve“ koji ukazuju na polove i zauzimaju svaki po 30 stepeni.

Astrolozi su koristili progresiju znakova da imenuju ove delove, mapirajući na taj način ovu pozadinu kako bismo mogli da izmerimo kretanje planeta preko našeg neba, kako se pojavljuju ispred sazvežđa zvezda unutar znaka.

Unutrašnji krug natalne karte je takođe podeljen na dvanaest delova koji se nazivaju Kuće. Tačka od 0 stepeni kuća je uvek postavljena na poziciju 9:00, sa kretanjem unapred u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Zodijački prsten je takođe postavljen na poziciju 9:00, ali prema stepenu Znaka koji se pojavljuje direktno na Horizontu u trenutku vašeg rođenja. Ovo se zove Ascendent.

Svakog dana Zemlja se okrene jednom, pa će se svaka dva sata menjati znak Ascendenta. Tačno vreme vašeg rođenja je ključno za poravnavanje prstena zodijaka na istom 0 stepenu, u 9:00, položaju sistema Kuća.

Planete se pojavljuju unutar unutrašnjeg prstena Kuće, postavljene na pozicije Zodijaka koje su zauzimale u vreme vašeg rođenja. Učimo da tumačimo njihova značenja prema znaku u kome se nalaze, kao i prema Kući u kojoj borave.

Svaka natalna karta može se posmatrati kao predstava: planete su poput glumaca, znaci u kojima se nalaze su uloge koje glumci igraju, a kuće u kojima se planete nalaze su setovi, ili pozornice, na kojima se radnja dešava.

Slični Članci