Aspekti u Horoskopu

glavni aspekti u natalnoj karti

U natalnoj karti, aspekti su određeni uglovi između planeta ili drugih tačaka na karti. Aspekti pokazuju kako su ove tačke povezane i u interakciji. Planete izražavaju šta se dešava, kuće u kojima se to dešava, znakovi horoskopa kako i aspekti zašto.

Glavni Aspekti u Astrologiji

Neki astrolozi koriste dodatne aspekte, kao što su kvinkunks (150°) i semi-sekstil (30°), ali su gore navedeni svi najvažniji.

Svaki aspekt predstavlja neku vrstu relacije između tačaka povezanih sa njim:

 • Konjunkcija, 0° – stapanje
 • Opozicija, 180° – razdvajanje
 • Trigon, 120° – harmonija
 • Kvadrat, 90° – sukob
 • Sekstil, 60° – saradnja

Redosled Važnosti

Najjači aspekt je konjunkcija, gde su planete ili druge tačke veoma blizu jedna drugoj na karti. Stapanje znači da postaju kao jedno, njihovi odvojeni likovi se mešaju, kao da stvaraju novu planetu. Možete to nazvati i sintezom uključenih sila.

Druga po moći je opozicija, gde su planete na suprotnim stranama karte. To znači da su sile tih planeta nepomirljive, da ih je nemoguće zajedno raditi. Oni dobijaju odnos „ili-ili“, tako da ili jedna planeta deluje, ili druga, ali ne istovremeno, nikada nije spojena.

Trigon pokazuje harmoniju između planeta na toj udaljenosti. Njihove snage rade jedna za drugu, ne nužno kroz stvarnu saradnju, ali i dalje pomažu jedni drugima.

Kvadrat otkriva sukob između uključenih planeta – sukobljene interese koji mogu biti ili konstruktivni ili destruktivni.

Sekstil pokazuje aktivnu saradnju, gde uključene planete konkretno pomažu jedna drugoj i rade zajedno.

Orb (Sfera)

Astrolozi se razlikuju oko toga koliko tačni treba da budu uglovi da bi se mogli nazvati aspektima. Data tolerancija se naziva orb. Sa orbom (sferom) od 5°, bilo šta od 85° do 95° bi bilo kvadrat, i tako dalje. Neki koriste velike sfere kao 10°, ali ja najbolje koristiti manje sfere, kako bi grafikon zaista ukazao na jake i relevantne aspekte. Sfera od 4° bi dobro došla.

Drugo rešenje je korišćenje različitih sfera za svaki aspekt, u skladu sa njihovom snagom i značajem. Onda bi nešto ovako bilo razumno:

 • Konjunkcija, 0° 5° orb, 0°-5°
 • Opozicija, 180° 5° orb, 175°-180°
 • Trigon, 120° 4° orb, 116°-124°
 • Kvadrat, 90° 3° orb, 87°-93°
 • Sekstil, 60° 2° orb, 58°-62°

Obratite pažnju da se trigon, kvadrat i sekstil mogu pojaviti na obe strane planete. Na primer, Sunce u Lavu može da napravi trigon sa planetom u Ovnu ili sa planetom u Strelcu.

Poreklo

Konjunkcija i opozicija su očigledni aspekti, ali šta je sa ostala tri? Oni su povezani sa odnosima unutar Zodijačkog kruga. Dvanaest znakova zodijaka sortirano je na tri načina: element, kvalitet i naboj. Znaci istog elementa (vatra, zemlja, vazduh ili voda) su međusobno udaljeni 120° kao i trigon. Znakovi istog kvaliteta (kardinalni, fiksni ili promenljivi) su međusobno udaljeni 90° kao kvadrat. Znaci istog naelektrisanja (pozitivni ili negativni) udaljeni su 60°, kao i sekstil.

Drugi uticaj na formiranje klasičnih aspekata je prilično verovatno matematički. 360° kruga podeljenog sa 2 je 180°, opozicija sa 3 je 120°, trigon, sa 4 je 90°, kvadrat, a sa 6 je 60°, sekstil. Deljenje sa 5 daje 72°, što je takođe aspekt, koji se naziva kvintil, ali se ne smatra posebno značajnim.

Aspekti se mogu pojaviti između dve planete koje nisu u odgovarajućim aspektima znakova zodijaka, zbog dozvoljene sfere. Na primer, ako je sunce u 1° Ovna, a mesec u 29° Riba, oni su samo na udaljenosti od 2°, iako u odvojenim znacima – dakle, da li i dalje čine konjunkciju? Jesu, ali tumačenje o kakvom se stapanju radi, mora uzeti u obzir kakav karakter dobijaju od svojih zasebnih znakova. Dakle, postoje četiri sastojka za mešanje.

Međutim, takav aspekt je slabiji i suptilniji od onog gde su i planete u aspektovanim horoskopskim znacima.

Brzina

Kada tumačite natalne karte, važno je zapamtiti da na nebu aspekti ostaju za veoma različite vremenske periode, zbog različitih brzina planeta u njihovim orbitama. Evo vremena koje je potrebno svakoj planeti i drugoj astrološkoj tački da putuje kroz ceo Zodijak:

 • Sunce 1 god
 • Mesec 1 mesec
 • Merkur 1 godina
 • Venera 1 godina
 • Mars 2 godine
 • Jupiter 12 godina
 • Saturn 29 godina
 • Uran 84 godine
 • Neptun 164 godine
 • Pluton 248 godina
 • Ascendent, AC 1 dan
 • Sredina Neba, MC 1 dan

U zavisnosti od dozvoljene sfere, aspekt između Neptuna i Plutona može trajati godinama, čak i decenijama, dok onaj sa AC ili MC može nestati za samo nekoliko minuta. Veoma spore aspekte dele čitave generacije i treba ih tumačiti u skladu sa tim – na primer, kod njih je važnije u kojim su kućama, nego sami stvarni aspekti. Takođe, naravno, treba obratiti posebnu pažnju na druge brže aspekte kod njih.

Najređi aspekti su konjunkcija i opozicija Neptuna i Plutona, koji se pojavljuju samo svakih 487 godina. Poslednji put kada su formirali takav aspekt bila je njihova konjunkcija oko 1892. godine na oko 8° Blizanaca.

Takođe treba da znate da su srednji položaji AC i MC na kvadratnoj udaljenosti – tim više, što se približavate ekvatoru. Opozicije između njih su gotovo nemoguće, a trigoni prilično retki.

Što se tiče Merkura i Venere, treba da znate da oni nikada nisu toliko udaljeni od Sunca u našoj geocentričnoj perspektivi, tako da mogu samo da formiraju konjunkciju sa njim i ništa osim konjunkcije ili sekstila jedni sa drugima. Merkur nikada nije udaljen više od 28° od Sunca, Venera nikada više od 38°.

Progresije i Tranziti

Aspekti su takođe glavni instrumenti u pravljenju predviđanja na osnovu horoskopa. To se radi progresijom ili tranzitom.

U progresiji, ono što se posmatra je teorijsko (ne stvarno) napredovanje planeta u horoskopskoj karti, sve dok ne formiraju aspekte sa drugim tačkama u njemu, a pređena udaljenost je jednaka određenom vremenu koje je prošlo do tog događaja.

U tranzitu se posmatra stvarno kontinuirano kretanje planeta. Datum kada se formira novi aspekt sa planetom u natalnoj karti je vreme za događaj koji karakterišu uključene planete.

Kada koristite tranzite, zapamtite da su retki aspekti mnogo važniji od čestih. Dakle, aspekti sa tranzitnim Mesecom postižu nešto više od promena raspoloženja, dok će aspekti sa tranzitnim Plutonom verovatno promeniti ceo vaš život od tog vremena.

Simboli

Simboli koji se koriste za aspekte su isti u astrologiji i astronomiji. Evo kako oni izgledaju:

konjunkcija simbol

opozicija simbol

trigon simbol

kvadrat simbol

sekstil simbol

Slični Članci