Kvadrat Aspekt u Horoskopu

Kvadrat Aspekt u Astrologiji

Kvadrat je aspekt (poseban ugao) gde su planete ili druge tačke horoskopa udaljene oko 90° u Zodijačkom krugu.

Astrološko značenje kvadrata je da su uključene sile u sukobu, tako da prave nevolje jedna drugoj. Dakle, obe strane kvadrata su poremećene aspektom između njih. Ova komplikacija može biti destruktivna, ali i konstruktivna, ona vrsta teškoće koja vodi ka uspehu za osobu koja istrajava. Ali nije lako.

Kvadrat se može smatrati svojevrsnom manjom opozicijom. Ali tamo gde ovo poslednje obično onemogućava da suprotstavljene sile uopšte komuniciraju, kvadrat zapravo stimuliše aktivnost na obe strane aspekta – aktivnosti i problema.

Nije tako jak aspekt kao konjunkcija, opozicija i trigon, ali ipak poboljšava uključene planete, u poređenju sa onim kakav bi njihov značaj bio bez tog aspekta. Što je kvadrat bliži 90°, to je jači aspekt i više pojačava uključene planete.

U nekim slučajevima, u kvadratu mogu biti tri ili više planeta ili drugih tačaka, ako jedna ili obe njegove strane imaju konjunkciju. Naravno, takav kvadrat je još važniji.

Poreklo Aspekta Kvadrat

Poreklo astrološkog značaja kvadrata je iz Zodijaka: to je aspekt koji povezuje znake zodijaka istog kvaliteta (kardinalne, fiksne ili promenljive). Takvi znakovi imaju neku svoju stvar sa uporedivim vrstama sredstava, ali različitim ciljevima. Dakle, sile unutar njih imaju tendenciju da se sudare ako su povezane u aspektu. Takođe, postoji matematika u aspektu: 360° kruga podeljeno sa četiri je 90.

Znaci zodijaka istog kvaliteta (kardinalni, fiksni ili promenljivi) su u kvadratnim aspektima. Takođe, dvanaest kuća horoskopa imaju kvadratne aspekte.

kvadrat simbol

Ključne reči

Ovde nema mesta da se opisuju svi mogući kvadrati i kako ih treba tumačiti. Umesto toga, pogledajte ključne reči za planete ispod i verovatno ćete shvatiti šta će njihovi kvadrati označavati. Takođe uzmite u obzir horoskopski znak u kojem se svaka planeta nalazi, što vam govori više o prirodi uticaja te planete, a još više o Kućama planeta, koje vas obaveštavaju o tome gde je u vašem životu kvadrat uglavnom aktivan. Evo ključnih reči za planete i druge tačke koje čine aspekte:

 • Sunce – osnovni pogon
 • Mesec – čežnja
 • Merkur – radoznalost
 • Venera – naklonost
 • Mars – agresija
 • Jupiter – sreća
 • Saturn – dužnost
 • Uran – razmišljanje
 • Neptun – fantazija
 • Pluton – očišćenje
 • Ascendent, AC – stav
 • Sredina neba, MC – slika o sebi

Na primer, mesec u kvadratu sa Merkurom znači da se vaša čežnja i vaša radoznalost sukobljavaju, tako da morate da se borite da ih oboje zadovoljite. Kuća u kojoj de Mesec nalazi će vam reći za čim najviše čeznete, a kuća u kojoj se Merkur nalazi šta vas najviše zanima.

Evo dvanaest kuća i ključnih reči za koji deo života one opisuju:

1. Kuća – Identitet
2. Kuća – Resursi
3. Kuća – Komunikacija
4. Kuća – Dom
5. Kuća – Razonoda
6. Kuća – Rad
7. Kuća – Partneri
8. Kuća – Nepoznato
9. Kuća – Putovanje
10. Kuća – Karijera
11. Kuća – Ideali
12. Kuća – Nedostaci

Dakle, 1. kuća je uvek u kvadratu sa 4. kućom, pošto je nečiju ličnost teško slobodno izraziti u okviru porodice. 2. kuća je uvek u kvadratu sa 5. kućom, pošto se nečiji lični resursi često troše na aktivnosti u slobodno vreme, koje retko donose novac. I tako dalje.

Merkur i Venera nikada ne formiraju kvadrat, jer nikada nisu udaljeni više od 76°.

Kvadrati u Natalnoj Karti

Kvadrati u natalnoj karti se nikada ne menjaju. Oni pokazuju karakteristike sa kojima ste rođeni i koje ćete zadržati tokom celog života. Obratite pažnju na to u kojim se kućama nalaze. To pokazuje u kojoj oblasti vašeg života se kvadrati najviše izražavaju.

Takođe, razmislite koliko je dugo trajao kvadrat na nebu, u vreme vašeg rođenja: neki dolaze i odlaze veoma brzo, tako da su prilično lični, dok drugi (one sa spoljnih planeta) ostaju godinama, pa ih dele čitava generacija.

Tranzitni kvadrati

Tranzitni kvadrati su oni koje formiraju planete gore na nebu do tačaka u vašem horoskopskom grafikonu. To se dešava dva puta tokom orbite svake planete oko Sunca – jednom kada se približavate tranzitnoj planeti ili tački u vašem horoskopu, i jednom kada se udaljavate od nje.

Na primer, svake godine Sunce formira dva kvadratna aspekta na svaku tačku u vašem horoskopu, u razmaku od šest meseci. Za Mesec, ovo se radi za samo mesec dana.

Najsporijoj planeti Plutonu potrebno je 248 godina da završi svoju orbitu, tako da ćete možda morati da doživite starost da biste iskusili njen kvadrat sa svakom tačkom u vašem horoskopu, a to će se dogoditi samo jednom.

Evo vremena potrebno da planete i druge tačke naprave jednu rotaciju oko Zodijaka, u okruglim brojevima – iz geocentrične perspektive, tj. kao što se vidi sa zemlje.

 • Sunce – 1 godina
 • Mesec – 1 mesec
 • Merkur – 1 godina
 • Venera – 1 godina
 • Mars – 2 godine
 • Jupiter – 12 godina
 • Saturn – 29 godina
 • Uran – 84 godine
 • Neptun – 164 godine
 • Pluton – 248 godina
 • Ascendent, AC – 1 dan
 • Sredina neba, MC – 1 dan

Učestalost tranzitnog kvadrata odlučuje koliko je on važan u vašem životu. Dakle, Pluton izaziva velike i trajne promene, dok Mesec samo utiče na vaše raspoloženje u ovom trenutku.

Sfera

Sfera je mera koji ugao treba posmatrati kao aspekt. Za tranzitne aspekte bilo koje vrste, ne bih preporučio sferu veću od 1°, tako da je tranzitni kvadrat aktivan kada je tranzitna planeta 89°-91° od natalne tačke. To obično traje više od godinu dana za Pluton, ali ne više od četiri sata za Mesec.

Imajte na umu da se neki tranzitni aspekti vraćaju jednom ili dvaput, zbog retrogradnih kretanja planeta, gledano sa Zemlje.

Dakle, obično tranzitni prolazak je praćen retrogradnim prolaskom, a zatim se završava trećim prolaskom kada planeta nastavi svoje kretanje napred. To znači da se događaj pokrenut tranzitom najavljuje, a onda izgleda da se ne dogodi, ali se onda završi tako što se dešava otprilike onako kako je prvobitno najavljen. Eto koliko u životu radi, zbog ovog zvezdanog ritma.

U slučaju aspekata u vašoj natalnoj horoskopskoj karti, sfere se razlikuju u zavisnosti od aspekta. Za kvadrat preporučujem sferu ne veću od 3°, odnosno od 87°-93°, ali postoje astrolozi koji koriste čak 6°. Takođe možete dozvoliti da se sfera razlikuje u zavisnosti od toga koje planete su uključene, ali to treba učiniti umereno.

Slični Članci