Sredina Neba u Horoskopu – Kako Vidite Sebe!

sta je sredina neba u horoskopu

Medium Coeli ili vrh 10. kuće označen je najvišom tačkom koju Sunce dostiže pre nego što počne da zalazi drugim rečima podne i kao takav predstavlja konačnu sudbinu pojedinca. To je početak 10. kuće i pokazuje naše interese u karijeri i mogućnosti da dosegnemo svet.

MC se može smatrati krunom drveta sa svim svojim plodovima i granama, dok se IC (vrh 4. kuće) može smatrati korenom drveta. To je veoma vidljiva tačka koja predstavlja želju za istaknutom pozicijom i rezultatima. MC je stoga povezan sa uspehom i postizanjem krajnjeg cilja u životu.

Medium Coeli ili Sredina Neba

Medium Coeli (MC) ili midheaven kako je popularnije poznat, nalazi se na vrhu natalne karte. Tačka Srednjeg neba je vrhu 10. kuće. Sredina neba predstavlja vašu najizloženiju poziciju, vaše javno držanje i način na koji se predstavljate svetu u celini.

Ova pozicija je povezana sa karijerom i sa onim čemu težite da postignete. Mnoge planete u ovom sektoru mogu pokazati da veliki deo vaših aktivnosti dobija pažnju. Dobijate zasluge (ili krivicu) za svoje postupke.

Medium Coeli (MC) se takođe naziva središnja tačka, jer je to Zenit Zodijaka u horoskopu. Njegov pandan je Imum Coeli (IC) najniža tačka na Zodijaku, ispod horizonta.

Medium Coeli uopšte nije nebesko telo, ali se u astrologiji tretira na isti način. Kreće se mnogo brže od bilo koje planete: puni krug Zodijaka za 24 sata, baš kao i Podznak. Zbog toga je neophodno znati tačno vreme rođenja, da bi se ustanovio tačan MC.

Pošto je Podznak Zemljin horizont, a MC sredina neba, normalno rastojanje između njih je 90°. Ali može se razlikovati, zbog nebeskih uglova. Ipak, MC nikada nije ispod horizonta, a položaji blizu 90° od Podznaka su najčešće one u horoskopima.

U horoskopu, Medium Coeli predstavlja nečiju sliku o sebi, kako doživljavate sopstvenu ličnost. To bi moglo biti blisko onome kakav zaista jeste, ali to uopšte nije nužno. Svi mi rizikujemo da negujemo potpuno obmanjujuće slike o sebi u izvesnoj meri to je ono što volimo da radimo: smatramo sebe boljim i otmenijim nego što bi nas drugi verovatno opisali.

Takođe imamo tendenciju da se predstavimo drugima (kroz Podznak) na način koji i sami smatramo da je daleko od istine. To je prikazano normalnim pravim uglom između dve tačke horoskopa. Za ljudski karakter je tipično da ne veruje da je ono za šta verujemo da zaista jesmo dovoljno da impresionira druge. Dakle, igramo uloge.

U svakom slučaju, ono što mi zaista verujemo je upravo ono što Sredina Neba predstavlja u horoskopu.

Aspekti Sredine Neba

Aspekti (posebni uglovi) koje MC ima prema planetama u horoskopu pokazuju u kojoj meri se slažemo ili smo svesni svih drugih strana naše ličnosti.

Dakle, opozicija planeti pokazuje da odbijamo da prepoznamo ili prihvatimo tu stranu svog karaktera, dok konjunkcija znači da smo potpuno uvereni u postojanje i važnost te strane za nas.

Trigon ili sekstil znači pozitivan stav prema liku o kome je reč, a kvadrat znači borbu sa njim. Ako uopšte ne postoji aspekt između MC-a i planete, to znači da uopšte niste svesni ove strane sebe.

Sredina Neba Kuće

U nekim sistemima Kuće, MC je uvek vrh (početna tačka) 10. Kuće. Ali u drugim sistemima, kao što je Jednaka kuća, može biti u bilo kojoj od 7. do 12. kuće. Odstupanje od vrha 10. kuće u velikoj meri zavisi od geografske širine mesta na kome se zasniva horoskop što je dalje od ekvatora, to dalje od te tačke može biti MC. Najčešći je, međutim, položaj u 9. ili 10. kući.

Ključne reči

Evo dvanaest znakova zodijaka i ključnih reči za karakter koji daju Sredini Neba, odnosno sliku koju imate o sebi:

 • Ovan – pobednik
 • Bik – postojan
 • Blizanci – šarmantan
 • Rak – brižan
 • Lav – ponosan
 • Devica – vredna
 • Vaga – moralna
 • Škorpija – intrigantna
 • Strelac – nezavisan
 • Jarac – kompetentan
 • Vodolija – temeljna
 • Ribe – slabe

Slični Članci